Un experiment nereuşit! Posturile de poliţie rurale se reînfiinţează

Posturile de poliţie rurale revin în forţă! La aproximativ un an de când au fost desfiinţate, aceste structuri de poliţie din mediul rural prind viaţă chiar începând din 1 septembrie. Reorganizarea poliţiei rurale, cu scopul de a creşte permanenţa oamenilor legii în rândul populaţiei şi de a scădea infracţionalitatea s-a dovedit a fi un experiment nereuşit. Astfel, începând de sâmbătă, pe lângă cele opt secţii de poliţie create anul trecut, vor fi reînfiinţate şi vechile posturi de poliţie.

Cele 57 de posturi de poliţie din satele sălăjene, desfiinţate în urmă cu aproximativ un an, vor funcţiona, din nou, începând cu data de 1 septembrie. Mai mult, vor rămâne funcţionale şi cele opt secţii de poliţie rurale care vor coordona activitatea vechilor posturi. Noul concept privind poliţia rurală va deveni operaţional începând cu data de 1septembrie din dispoziţia Inspectorului General al Poliţiei Române.
Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (ISJ) Sălaj, comisar şef Iosif Ghiurca, ne-a precizat că înfiinţarea posturilor de poliţie din mediul rural nu înseamnă desfiinţarea secţiilor de poliţie. „În cadrul reorganizării poliţiei rurale se menţin secţiile de poliţie rurală. Fiecare secţie de poliţie rurală va avea în subordine posturile de poliţie arondate aceluiaşi parchet şi vor fi subordonate poliţiilor municipale şi orăşeneşti”, a afirmat comisar şef al IPJ Sălaj. Acesta a precizat că există posibilitatea ca reînfiinţarea posturilor de poliţie rurale să aibă la bază creşterea infracţionalităţii în mediul rural. „Este posibil ca aceasta să fie una dintre cauze, însă trebuie ţinut seama de faptul că infracţionalitatea este un fenomen fluctuant, nu unul liniar”, a afirmat Iosif Ghiurca.

Au fost desemnaţi şefii de post

În privinţa reorganizării personalului încadrat, la posturile de poliţie au fost numiţi deja şefii de post, precum şi numărul de lucrători. „Şefii de post au fost deja desemnaţi, urmând a ocupa această funcţie pe o perioadă de interimat, până la organizarea unui concurs pe post. La fiecare post au fost încadraţi câte doi lucrători, excepţie făcând patru posturi comunale din judeţ, unde au fost detaşaţi câte trei lucrători. Mai precis, peste 90 la sută dintre posturile de poliţie din mediul rural vor funcţiona cu câte trei lucrători, anume şeful de post şi doi agenţi”, a precizat inspectorul şef al IPJ Sălaj.
Potrivit sursei citate, la secţiile de poliţie vor rămâne cel mult cinci lucrători, care vor coordona activitatea desfăşurată la nivelul posturilor de poliţie arondate, vor prelua dosarele mai complexe, vor stabili programul de patrulare etc. „Patrularea şi intervenţia la evenimente se va executa, de regulă, de către poliţiştii de la posturile de poliţie comunale, pe raza lor de responsabilitate, şeful secţiei stabilind modalitatea de efectuare a patrulării şi, de asemenea, intervenţia la evenimentele semnalate se va realiza pe principiul cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine”, a precizat reprezentantul IPJ Sălaj.
La cele opt secţii de poliţie şi-au desfăşurat activitatea, până în prezent, 167 de poliţişti, dintre care 16 ofiţeri de poliţie şi 151 de agenţi.

Secţiile şi posturile râmân în vechea structură

Cele opt secţii de poliţie rurală au în subordine următoarele posturi de poliţie: Secţia Nr.1 Zalău – având arondate posturile Crişeni, Bocşa, Şamşud, Mirşid, Dobrin, Sălăţig, Hereclean, Coşeiu şi Meseşeni; Secţia Nr.2 Sânmihaiu Almaşului – Cuzăplac, Sânmihaiu Almaşului, Zimbor, Almaş, Românaşi, Buciumi, Treznea, Agrij şi Fildu de Jos; Secţia Nr.3 Jibou – Gârbou, Băbeni, Someş Odorhei, Năpradea, Surduc, Cristolţ şi Benesat; Secţia Nr.4 Ileanda – Ileanda, Gâlgău, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Zalha, Lozna şi Letca; Secţia Nr.5 Hida, cu doar patru comune arondate (o excepţie aprobată de minister) – Hida, Dragu, Bălan şi Creaca; Secţia Nr.6 Crasna – Crasna, Horoat, Cizer, Sâg, Pericei, Vârşolţ şi Bănişor; Secţia Nr.7 Nuşfalău – Nuşfalău, Ip, Marca, Halmăşd, Valcău, Camăr, Boghiş şi Plopiş; Secţia Nr.8 Sărmăşag – Sărmăşag, Măerişte, Carastelec, Bobota şi Chieşd.
Secţiile de poliţie se subordonează şefului poliţiei municipale, orăşeneşti din municipiul, oraşul în care se afla sediul parchetului în arondarea căruia se află. Prin urmare, secţiile Crasna, Nuşfalău şi Sărmăşag sunt arondate oraşului Şimleu Silvaniei, secţiile Zalău şi Sânmihaiu Almaşului sunt în subordonarea municipiului Zalău, iar secţiile Jibou, Ileanda şi Hida aparţin oraşului Jibou.
Prin reorganizarea poliţiei rurale se doreşte îmbunătăţirea procesului de relaţionare dintre poliţişti şi membrii comunităţilor rurale, creşterea profesionalismului şi responsabilităţii poliţiştilor, precum şi adaptarea unui program de lucru în funcţie de necesităţile operative din zona de competenţă. De asemenea, se urmăreşte reducerea timpului de intervenţie la evenimentele sesizate şi reducerea cheltuielilor aferente desfăşurării activităţilor curente, cu carburant, mentenanţa autospecialelor de patrulare etc.

5 Thoughts to “Un experiment nereuşit! Posturile de poliţie rurale se reînfiinţează”

  1. soany bacsi

    Normal fratilor!
    Cufuritul ala de Liviu Plomba de fuse shaful Politiunii Nationale a fost cu ideea asta tembela ca si el,de a face experiente pe spinarea posturilor.
    Acuma ceea ce strica un prostalau din asta trebuie sa repare 100 de oameni sanatosi la cap.
    Normal ca actuala formula este mult mai viabila si corecta!
    Ala a vrut sat fara caini si nunta fara lautari!
    Mai sunt betivi,nenorociti si ordinari bade Liviu Plomba!
    Uita-te in oglinda daca vrei sa vezi vreunul mai cufuritule!

  2. Carstocea

    Mai Limbiu..Plomba..nu toti medicii sunt doctori si nu toti prostii sunt destepti!
    Ar trebui sa-l puna pe Limbiu asta domnu Petrica Doba, shaf de post sa vada cum este munca in teren pana o sa-i iasa portocalele din mekla.
    Ar fi primul shaf de post care si-ar scrie pe cartea de vizitatziune inaintea rangului si numelui,titula de felcer,ca doftor nu ar suna la un sef de post,prea kusher!
    Ar fi ca ala care si-a scris pe cartea de vizita……Sotul patroanei ……..

  3. Anonim

    Se precizeaza in comunicat ca au crescut cheltuielile dar sa scaota din vocabularul politistuui cvantul DESCURCATE si atunci o sa vada cheltuieli dar mai trebuie sa mentina functtii de biroru la sefi de sectie si 4-5 lucratori care nu-si justifica activitate ,inaite era un birou cu 2-3 ofiteri si 2 agenti care cordonau activitate la 18-20 posturi care nici ei nu puteu sa-si justifice activitatea dar acum!!!!!!!!!!!.De ce nu spunem adevarul ca politicul a ajuns pina la acest nivel. RUSINE,RUSINE …………………….

  4. Carstocea

    SCOATA NU SACOTA,DESCURCA-TE,NU COORDONAU SI NU CORDONAU…….
    FUNCTII /CU 2 I DE BIROU NU FUNCTI DE BIRORU
    NU-SI PUTEAU JUSTIFICA ACTIVITATEA,DAR ACUM?……(CU SEMNUL INTREBARII……
    RUSINE!,RUSINE!!!!!!!!!!…..CU SEMNUL EXCLAMARII!

  5. xxx

    minciuni, 90 la 100 din posturi sunt cu maxim doi lucratori, inclusiv asazisul sef de post, iar restul cu trei lucratori, ba mai mult sunt cateva posturi doar cu asazisul sef de post fara alt lucrator

Leave a Comment